This is some text inside of a div block.
February 7, 2022

5 valkuilen van de wet DBA voor intermediairs

De wet DBA moest opdrachtgevers en zzp’ers meer duidelijkheid geven over arbeidsrelaties. Tot nu toe voldoet de wet nog niet aan de verwachtingen. Maar ook het nieuwe kabinet Rutte heeft aangegeven te willen vasthouden aan de wet DBA en deze duidelijker en strenger te gaan handhaven. Daarom is het als intermediair ook tijd om je werkwijze eens onder de loep te houden en eventueel aan te passen. Want werk jij eigenlijk al wet DBA proof of loop je risico op naheffing? Hier onder benoemen wij de 5 valkuilen waar intermediairs in kunnen vallen.

Wat is de wet DBA?

Eerst even terug naar de basis. Wat is de wet DBA ook al weer? Wet DBA staat voor wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties en deze heeft in 2016 de VAR (verklaring arbeidsrelatie) vervangen. De wet DBA is destijds in het leven gebracht omdat deze het makkelijker zou maken schijnzelfstandigheid tegen te gaan en aan de andere kant de wildgroei aan zzp’ers tegengaan die ‘oneerlijk concurreren’ met  vaste banen. In de wet staan geen nieuwe criteria opgenomen, maar het is ten opzichte van de eerdere situatie nu wel zo dat alle partijen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor een schijnconstructie. Daarbij behoor jij dus ook als intermediair. Zeker als je werkt via een tussenkomst model, wat in de meeste gevallen zo is, ben jij de eerste aansprakelijke bij een schijnconstructie.

Wat gaat er nu dan vaak mis bij zzp’ers die op een opdracht worden geplaatst?

Valkuil 1: geen kritische blik op werkzaamheden zzp’er

Als intermediair wil je graag de plaatsing maken, dat is natuurlijk logisch. Maar hoe kritisch kijk jij naar de werkzaamheden van de zzp’er? Hoe zelfstandig kan jouw zzp’er zijn werkzaamheden uitvoeren? Wordt er alleen maar “arbeid” geleverd of is de zzp’er verantwoordelijk voor een eind resultaat? Brengt hij zijn eigen materiaal mee? Moet hij zelf in het bezit zijn van bepaalde certificaten of heeft de opdrachtgever deze en kan de zzp’er daar onder schuilen? GoodWorx tip: Kijk kritisch naar de opdracht. Als je verwacht dat de zzp’er weinig tot geen inbreng heeft in hoe hij de opdracht mag uitvoeren dan kun je de zzp’er misschien beter een uitzendcontract aanbieden.

Valkuil 2: de opdracht wordt niet duidelijk omschreven in de modelovereenkomst

Je hebt de opdracht wel kritisch bekeken, je maakt gebruik van een modelovereenkomst, jou kan niets gebeuren. Niets is minder waar. Als de omschrijving op de modelovereenkomst niet duidelijk is, kunnen hier alarmbellen gaan rinkelen bij de belastingdienst. GoodWorx tip: Maak je opdracht enorm duidelijk. Schrijf hierbij in resultaat en niet in termen van inzet. Zorg dat er geen andere uitkomst kan zijn dan dat het hier gaat om een zelfstandige opdracht. Als je hier even de tijd voor neemt kun je hier later veel tijd en geld besparen.

Valkuil 3: geen wetenschap van andere werknemers met zelfde opdrachten binnen bedrijf

Je hebt een mooie klus binnen gehaald voor je zzp’er. Iedereen is tevreden en lekker aan het werk. Maar nou bleek achteraf dat er bij dezelfde opdrachtgever nog 10 mensen intern in dienst zijn die precies dezelfde werkzaamheden uitvoeren als jouw zzp’er en die krijgen nog meer betaald ook. Als intermediair ben je nu aan de beurt voor een flinke naheffing. GoodWorx tip: Zorg dat je vooraf weet hoeveel werknemers dezelfde (soort) opdracht uitvoeren binnen een bedrijf. Is jouw zzp’er de enige met deze expertise? Super! Zijn er meer werknemers die dezelfde functie hebben vraag dan door waarom jouw zzp’er een toevoeging zou zijn. Het kan zijn dat hij een expertise heeft binnen de werkzaamheden waar de andere werknemers niets van af weten. Zorg er dan ook altijd voor dat er een hogere vergoeding tegenover staat.

Valkuil 4: Geen inzicht op de daadwerkelijke opdracht op de werkvloer

In theorie klinkt je opdracht perfect. Absoluut iets voor jouw zzp’er. Maar hoe gaat het er daadwerkelijk aan toe op de werkvloer? Worden de regels die je met de opdrachtgever hebt afgesproken daar ook nageleefd? Het is natuurlijk enorm lastig om hier zicht op te krijgen, maar openheid is belangrijk. Als dit een reden is om interne processen te wijzigen doe het dan vooral! GoodWorx tip: Rechters die zich buigen over schijnconstructies kijken vaak naar de daadwerkelijke werkzaamheden die een zzp’er heeft uitgevoerd. Hoe mooi de theorie kan zijn, zorg dus dat je inzicht hebt in de praktijk van een opdracht.

Valkuil 5: Opdrachtgevers worden niet meegenomen in de regels

In de praktijk merken wij dat opdrachtgevers niet op de hoogte zijn waarom bepaalde vragen worden gesteld. Neem je opdrachtgevers hier in mee. Jij bent de toegevoegde waarde voor je opdrachtgever juist omdat je er voor zorgt dat ze geen risico lopen. Denk jij dat een opdracht beter kan worden uitgevoerd onder uitzendcontract? Ga het gesprek aan met je opdrachtgever. GoodWorx tip: Neem je opdrachtgevers direct aan het begin al mee in de valkuilen die hierboven worden benoemd. Het maakt het makkelijker om het gesprek open aan te gaan en het geeft zowel jou als de opdrachtgever veel inzicht.

Wil je weten of jij risico loopt als intermediair op naheffing met jouw werkwijze? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Mardi Puts
Marketing- & Communicatiemedewerker

Deel dit bericht op: