This is some text inside of a div block.
May 19, 2022

Het verschil tussen bemiddelen en detacheren

In een eerder artikel schreven we al over het verschil tussen een bemiddelaar en een intermediair, maar vandaag hebben we een nieuw topic. Wat is het verschil tussen bemiddelen en detacheren, want beide begrippen veroorzaken nogal eens verwarring.

Wat is bemiddelen?

Een intermediair bemiddelt. Als intermediair werk je als tussenpersoon, waarbij je focust op het verbinden tussen vraag en aanbod. Je gaat geen contract aan met de zelfstandige, want je koppelt deze direct aan de opdrachtgever. Er zijn bemiddelingsbureaus die zich richten op een bepaalde branche, zoals financieel, zorg of communicatie. Ook heb je kantoren die zich richten op zelfstandigen uit bepaalde beroepsgroepen, maar de bemiddelaar is altijd een onafhankelijke partij tussen zzp’er en opdrachtgever.

Wat is detacheren?

Detacheren is iets anders dan bemiddelen. Niet alleen wij, maar ook de Belastingdienst maakt onderscheid. Werk je via een detacheerder, dan ben je in dienst bij het bureau. Je wordt ingezet op diverse opdrachten bij verschillende bedrijven, maar bent geen zelfstandig ondernemer.


Detachering

- Geen vergoeding voor introductie van werknemer bij de opdrachtgever.

- De detacheerder draagt de verantwoordelijkheid voor functioneren van de werknemer.

- Arbeidskracht wordt betaald op basis van hoeveelheid gewerkte uren. Dit regelen detacheerder en opdrachtgever in overleg.

Bemiddeling

- Wel een vergoeding voor de intermediair, vanwege het vinden van de juiste zzp’er.

- De zzp’er loopt risico en is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn of haar werkzaamheden.

- Opdrachtgever betaalt de factuur van de zzp’er, waaraan een overeenkomst aan ten grondslag ligt. Intermediair is betrokken en betaalt soms ook de zzp’er uit.

Het belangrijkste is dat je als intermediair weet waar je mee bezig bent en hoe de verhoudingen ten opzichte van verschillende partijen liggen. Over het algemeen introduceer je een zelfstandige bij een opdrachtgever. Die zzp’er draagt de risico’s en is verantwoordelijk voor uitstekende kwaliteit van de werkzaamheden. Worden afspraken niet nagekomen, dan heeft de zelfstandige zichzelf hiermee te pakken. Het tarief van de opdrachtgever staat los van jouw vergoeding als intermediair, dus zorg ervoor dat je een aantrekkelijke marge bemiddelt!

Wil jij ook zorgeloos bemiddelen? Laat je gegevens achter en ik bel je terug!

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Gabriëlla Modderman
Copywriter

Deel dit bericht op: