This is some text inside of a div block.
July 12, 2022

Hoe schrijf ik een raamovereenkomst?

Een raamovereenkomst is een document, waarin partijen de vrijheid hebben om vorm en inhoud te bepalen. Uiteraard moet je werken binnen de kaders van het contractenrecht, maar de algemene afspraken kun je op eigen wijze vastleggen. Wat is een raamovereenkomst en waar moet je op letten?

Wat is een raamovereenkomst?

Een raamovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen één of meerdere partijen. Het doel is dat opdrachtgever(s) en opdrachtnemer(s) samen de intentie om samen te werken vastleggen. Als intermediair is het fijn om te weten, dat wanneer de opdrachtgever op de proppen komt met een stroom aan opdrachten, dat je er ook daadwerkelijk een opdrachtnemer voor hebt. Voor jou handig en voor grotere opdrachtgevers vaak een must, met name in het aanbestedingsrecht. 

Wat staat er dan in de overeenkomst, aangezien er nog geen daadwerkelijke opdracht gaande is? De raamovereenkomst omschrijft de voorwaarden, zoals:

  • Prijs
  • Hoeveelheid
  • Kwaliteit
  • Levertijd
  • Exclusiviteit (bijvoorbeeld binnen een regio)

Waar rekening mee houden?

De laatste jaren is de flexibiliteit van de raamovereenkomst wel aan banden gelegd, door het Hof van Justitie van de Europese Unie. Nog steeds kun je zelf grotendeels de inhoud en vorm van het contract bepalen, maar hier moet je in het vervolg op letten:

  • De maximale hoeveelheid leveringen en diensten moet worden vastgelegd. Na het bereiken van de maximale hoeveelheid, heeft de raamovereenkomst geen effect meer en moet er opnieuw aanbesteed worden.

Nu kun je als intermediair misschien denken dat het maximum aantal opdrachten dan gewoon iets meer wordt opgerekt, zodat de raamovereenkomst langer geldig is, maar dit is niet aan te bevelen. Je hebt natuurlijk dan te maken met irreële verwachtingen, waardoor je flink last kunt krijgen van onenigheid tussen betrokken partijen. 

Afnameplicht bij raamovereenkomst?

Dat brengt ons bij het het volgende punt: bestaat er een afnameplicht na het ondertekenen van de raamovereenkomst? Het gekke is dan ook: nee, er is geen afnamegarantie. Als de opdrachtgever besluit om geen opdracht te verstrekken, dan is hij de opdrachtnemer niets verplicht. Mocht hij wél een opdracht plaatsen, die binnen de kaders van de raamovereenkomst valt, dan is de opdrachtgever verplicht om de opdracht te plaatsen bij de partijen die betrokken zijn bij de raamovereenkomst. 

Werk je als intermediair binnen de Europese aanbestedingen, dan is het verstandig om hiervan op de hoogte te zijn. Meer informatie nodig? 

Heb je vragen over dit onderwerp en wil je advies? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in.
Adviesgesprek inplannen
Volledig vrijblijvend
Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Gabriëlla Modderman
Copywriter

Deel dit bericht op: