Als je onze blogs al langere tijd leest, dan weet je dat we jou graag wijzen op de Wet DBA. Deze wetgeving gaat de wildgroei aan zelfstandigen en schijnzelfstandigheid tegen. Door langere tijd voor één opdrachtgever te werken, maak de zzp’er zich schuldig aan een verkapt dienstverband. Dit mag niet van de Belastingdienst, onder andere omdat de opdrachtgever zich dan schuldig maakt aan belastingontduiking.
Als jouw zzp’ers voor één opdrachtgever werken, dan is er vaak sprake van een gezagsrelatie. De zelfstandige is de werknemer, die de opdrachten van de werkgever uitvoert. Dit gebeurt op een manier die door de opdrachtgever bepaald is en er bestaat geen vrijheid om zelf zaken, zoals uitingen, de inhoud van de opdracht en het tarief te bepalen. Volgens de fiscus bestaat er een arbeidsovereenkomst als:
Dus hoe zorg je er nu voor dat jouw zelfstandigen (tijdelijk) kunnen werken voor één opdrachtgever, of is dit simpelweg niet mogelijk?
Eén opdrachtgever, is dat haalbaar?
Om te beginnen brengt het ondernemerschap risico’s met zich mee. Als een zelfstandige nog een starter is, dan is hij/zij blij met elke opdracht. Het kan zomaar gebeuren dat er een tijdje slechts één opdrachtgever in beeld is. Er is dan niet gelijk sprake van een overtreding, want mocht de situatie voor de rechter komen, dan wordt er rekening gehouden met de volgende zaken:
Conclusie
Het komt er dus op neer dat het aantal opdrachtgevers slechts een deel van de beoordeling is, maar wel een belangrijke factor. Heeft een zelfstandige een aantal maanden, tot een jaar, slechts één opdrachtgever, dan kan dat zo zijn. Vooral als de ondernemer de jaren ervoor en/of erna wel meerdere opdrachtgevers kan aantonen. Meerdere jaren voor één opdrachtgever werken, maar zichzelf positioneren als zzp’er? Dat is niet toegestaan volgens de wet DBA.