Eerder schreven we al een artikel over het concurrentiebeding en de link met de bemiddelaar. Dit beding ligt vaak nogal gevoelig, maar daarom is het juist belangrijk om hierover te praten én de uitkomst van de gesprekken vast te leggen in een overeenkomst.
Om je geheugen wat op te frissen, zal ik je nog even de definitie van een concurrentiebeding geven. Het concurrentiebeding is een document, waarin een verbod wordt vastgelegd. De zzp’er mag na ontbinding of afloop van de overeenkomst de kennis en ervaring niet meenemen naar een concurrent. Wil je de complete uitleg van het begrip nog eens nalezen, dan kun je terecht op dit artikel over het beding en de bemiddelaar.
Soms houdt één van de betrokken partijen zich niet aan de afspraken, maar het kan ook zo zijn dat het concurrentiebeding al ongeldig was. Ook kan het zo zijn dat er situaties spelen, waardoor het beding geen stand houdt. We zullen hier een aantal uitzonderingen en aandachtspunten bespreken:
Zoals je hierboven kunt lezen heeft zo’n overeenkomst behoorlijk wat voeten in de aarde. Bij nastreving van het beding komt er vaak een juridische procedure om de hoek kijken, waarbij er van alles wordt besproken.
Is de partij waar de zzp’er gaat werken wel daadwerkelijk een concurrent? Beslaat het contract een abnormaal lange periode, dat wil zeggen langer dan 12 maanden? Is de inhoud specifiek genoeg, rechtsgeldig en ook van toepassing op de situatie en de regio?
Wil jij weten hoe je een concurrentiebeding opstelt, dat wél toepasbaar en efficiënt is in de huidige situatie? Of heb je vragen, een conflict en heb je juridische ondersteuning nodig? Doe zelf onderzoek, raadpleeg platformen zoals het juridisch loket of schakel een juridisch adviseur in. Komt die rechtsbijstandsverzekering mooi van pas!