This is some text inside of a div block.
April 26, 2022

Wat zijn de gevolgen van schijnzelfstandigheid?

Als je als intermediair zzp’ers werft, zodat deze aan de slag kunnen gaan voor jouw opdrachtgevers, dan heb je vast en zeker met de Wet DBA te maken. In dit artikel nemen we je even kort mee in de Wet DBA, schijnzelfstandigheid en de gevolgen hiervan.

Wat is schijnzelfstandigheid?

De Wet DBA is in 2016 in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid, en de wildgroei aan zzp’ers, tegen te gaan. Deze zogenaamd zelfstandigen werken op papier als zzp’er, maar in de praktijk is het dan gewoon een verkapt dienstverband. Er is voor de ingehuurde partij geen vrijheid in het stellen van tarieven, werktijden en werkprocessen. Zelfs het eigen logo mag niet uitgedragen worden, dus van zelfstandigheid is dan geen sprake. Dit is niet toegestaan, zo heeft de rechter beoordeeld in de zaak rondom bezorgketen Deliveroo.

Wanneer ben je schijnzelfstandige?

Je kunt zelf aan de hand van drie voorwaarden uit de actuele wet- en regelgeving vaststellen of er sprake is van ondernemerschap of een verkapt dienstverband. Kunnen de volgende vragen van de Belastingdienst met ‘ja’ beantwoord worden, dan is er toch echt sprake van een arbeidsovereenkomst in plaats van een zzp-situatie:

  1. Is de persoon verplicht om zelf de klus uit te voeren? (Er mag dus geen vervanging worden ingezet);
  2. Is er sprake van een gezagsverhouding tussen opdrachtgever en de ingehuurde kracht?;
  3. Wordt er een vaste vergoeding uitbetaald, ook bij ziekte?

Kunnen deze vragen instemmend beantwoord worden, dan draait je opdrachtgever op voor de gevolgen van schijnzelfstandigheid. Er wordt op dit moment niet actief gehandhaafd, tenzij je kwaadwillend bent, maar het is toch echt aanbevolen om je handen hier niet vuil aan te maken.

Gevolgen van schijnzelfstandigheid

Wat zijn de gevolgen van schijnzelfstandigheid, wanneer de zzp’er en opdrachtgever niet aan de criteria voldoen?

  • Fiscale voordelen zijn niet lang in het voordeel van de opdrachtgever, dus je kunt de zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en startersaftrek wel vergeten;
  • Naheffingsaanslagen en correctieverplichtingen;
  • Afdragen van loonbelasting, premie werknemersverzekeringen en bijdrage Zvw, aangezien het om een loondienstverband gaat.

Wil jij voorkomen dat je te maken krijgt met schijnzelfstandigheid? Laat je gegevens achter en ik informeer je graag over zorgeloos bemiddelen.

Bron: accountancyvanmorgen.nl

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Gabriëlla Modderman
Copywriter

Deel dit bericht op: